Vårt husbilsliv

I vår blogg kommer vi att berätta om våra resor med vår husbil och hur livet ter sig däremellan. Det är roligt om ni vill lämna en kommentar till våra inlägg. Själva tycker vi det är kul att läsa andras reseberättelser och om deras liv med husbil respektive husvagn. Man får alltid tips och inspiration genom att titta in på alla fina bloggar som finns på nätet.

måndag 17 augusti 2015

Det gäller att börja planera i tid

Hösten närmar sig med stormsteg och då gäller det att börja att planera inför resan söderut. Det är mycket att tänka på och det gäller att inte glömma något.


Det visade sig att våra pass går ut i februari nästa år, alltså måste vi förnya dom redan nu, tid till Norrtälje polisstation är beställd.


Vår katts rabiesvaccination går ut i september, alltså tid att fylla på med ny spruta, veterinärbesök ännu ej beställt måste göras snart!!!


Det var dags för besiktning av Smarten, den besiktade vi i fredags och den gick igenom utan anmärkning.


Det är även skönt att ha bytt olja och oljefilter inför resan. Det gick galant med hjälp av släpet som "smörjbrygga".


Vi ville även byta olja och filter på stora bilen, även om det enligt Fiats serviceintervaller inte var dags än, men där tog vi hjälp av Kihlströms Transport & Lastbilscenter.


Inte att förglömma är att se om vi själva går igenom besiktningen och blir godkända inför resan. Det får vi se när vi har varit hos husläkarna i början på september. Vi får inte glömma att säga till om att vi vill ha våra recept utställda så att vi har så det räcker ett halvår.


Ett inte så roligt besök återstår också nämligen hos tandläkaren.

Sen är det en del andra saker att ta reda på, ett av dom är att prata med försäkringsbolaget vad som gäller. Vi har bilen försäkrad hos Länsförsäkringar, kan vi ställa av bilen när vi till exempel är i Spanien och bor i den, det gjorde vi förra året men dom kan ju ha ändrat villkoren? Svaret var ja, det är inga problem i år heller. En förlängning av reseskyddet i hemförsäkringen, så kallad försäkring för "tillfällig utlandsvistelse", var det lönsamt att teckna hos Länsförsäkringar där vi har vår hemförsäkring, svaret är nej det skulle kosta oss cirka 8 000 kr mer än en försäkring hos Gouda för en resa på cirka ett halvår. Så där återstår att ta kontakt med Gouda igen innan vi reser.

Våra "plastkort", EU-kortet, från Försäkringskassan gäller fortfarande men däremot "Intyg om pensionsförmån i Sverige" som är bra att ha om man ska till Spanien, dom har gått ut så det måste jag beställa nya från Försäkringskassan. Det här kan man läsa om det intyget hos Försäkringskassan:

Pensionär som reser till Spanien

Om du är pensionär och ska resa till Spanien kan du få ett särskilt pensionärsintyg som komplement till EU kortet. Intyget visar att du har pension i Sverige och gör att du kan köpa läkemedel till reducerat pris i samband med nödvändig vård. Beställ intyget från Försäkringskassan.

Det gäller även att kolla så att bankkorten inte går ut under den tiden man är borta och även eventuella "bensinkort". I vårt fall så går vårt IDS kort ut under tiden vi är borta så det måste jag beställa ett nytt nu.

Ska vi fortsätta att ha avtal med SVT World, ja vi tror det, det är ganska skönt att veta att man kan se svensk television utomlands. Alternativet med Slingbox gör att man är så beroende av WIFI och hastigheten på uppkopplingen vad vi förstår och det kan ju variera.

Sen gäller det att tänka på uppsägningstider om man vill "pausa" eventuella telefon- eller mobilabonnemang.

Jag det är några av sakerna man måste tänka på inför resan till södern. Vi har säkert glömt vissa saker, men är man ute i god tid med planeringen så är ju chansen att man kommer på vad man glömt större.

Kommer ni på något vi glömt så är vi tacksamma för kommentarer från våra läsare.

7 kommentarer:

 1. Tack för alla tips och påminnelserer. Det blir lätt slentrian och alltid är det något man glömt. Nu ska jag göra en lista i år så vi inte gömmer något :)

  SvaraRadera
 2. Härligt att se fram emot en ny resa! Mycket förberedelser! Svensk TV har vi inte sett på 8 månader nu, men det har vi inte saknat faktiskt ;)

  SvaraRadera
 3. Precis samma lista går (växte fram efterhand) vi efter, förutom att vi inför förra säsongen lämnade Länsförs. o gick över till Folksam-HBK försäkr. med allt, då det ingår 185 dgr. reseförsäkr. vår extra reseförsäkr. kostade oss 5500kr varje vinter, nu har vi roligare för dom kr! Avställning av Concorden med samtidigt boende är uteslutet hos Folksam!

  SvaraRadera
 4. Jättebra med denna typ av info eftersom vi ska göra vår första övervintringsresa. Flygbiljetter hem över årsskiftet för vår hund är nästa ta itu med sak.

  SvaraRadera
 5. Visst är det mycket att tänka på - speciellt om man ska vara borta en längre tid. Men ni verkar ha koll på allt :-)

  SvaraRadera
 6. Hej igen, ang planering kom jag på att fråga om hundfoder till våra Havaneser. Finns det ungefär samma märken i Spanien/Portugal som här hemma. Just nu försöker vi vänja Chivas vid olika märken men det är svårt då han är så präglad på Royal Canins valpfoder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi brukar ge Alonso lite Frolic och sen får han foder från Hills. Frolic finns lite var stans och Hills brukar vi hitta i djuraffärer. Jag gissar att Royal Canin också finns i djuraffärer, lite större mataffärer har bara konstiga märken när det gäller hundfoder vad jag har sett.

   Radera