Vårt husbilsliv

I vår blogg kommer vi att berätta om våra resor med vår husbil och hur livet ter sig däremellan. Det är roligt om ni vill lämna en kommentar till våra inlägg. Själva tycker vi det är kul att läsa andras reseberättelser och om deras liv med husbil respektive husvagn. Man får alltid tips och inspiration genom att titta in på alla fina bloggar som finns på nätet.

torsdag 7 maj 2015

Lite uppgradering av husbil och släp..

I måndags lämnade vi in husbilen till Höja Bil & Motor AB i Järfälla för att dom skulle montera AL-KO fjäderben. Vi har länge gått och tänkt att göra det och nu när vi kom hem från Spanien gjorde vi slag i saken. Höja Bil och Motor är en av verkstäderna som monterar detta, en annan är Bossings i Linköping. Eftersom vi anlitat Höja tidigare och har mycket bra erfarenhet från dom, dessutom ligger dom mycket närmre där vi bor, så föll valet på dom.


I originalskick var Frankian väldigt låg i fram och man fick tänka sig för vid dåliga vägar så inte avgasröret eller ljuddämparen skulle ta i.

Så här såg det ut innan verkstadsbesöket.


Anders kunde direkt konstatera, när han körde hem ifrån verkstaden, att köregenskaperna var betydligt förbättrade, bilen kändes mycket stabilare i kurvor bland annat, då kan nämnas att vi på hemväg körde både i tätortstrafik, landsväg, motorväg och sista biten på liten grusväg. Här är vi nästan hemma.


Så här ser det ut efteråt. Även om det kostat en bra slant så är vi mycket nöjda med resultatet.


En annan sak som vi vi märkt är att det är väldigt svårt att se var man har släpvagnen bakom husbilen och då förstås speciellt när man ska backa. Vi har ju dragit husvagn bakom personbil tidigare i cirka 20 år och det går inte att jämföra med att dra släp bakom husbil. Husvagnen är ju så stor i jämförelse med personbilen så den ser man ju alltid vart man har, bakom husbilen gömmer sig ju däremot släpet. Därför har vi nu förlängt "armarna" till positionsljusen och det blev mycket bättre, nu ser man direkt vart släpet tar vägen när man backar och har därför lättare att manövrera det.


Nästa vecka återstår besiktning av husbilen och det hoppas vi naturligtvis går bra.

6 kommentarer:

 1. "Smart" att förlänga positionsljusen...det gillar säker Smartis, som står där på släpvagnen och myser...!

  Vi besiktigade vår husbil i måndags och besiktningskillarnas omedelbara kommentar var: det märks verkligen att ni inte kört på vintern här hemma i Sverige i allt salt...- inga problem med besiktningen med andra ord !

  Kramar från oss 2

  SvaraRadera
 2. Så skönt med en del smarta lösningar som underlättar körandet. Ha dé gott! Elisabeth

  SvaraRadera
 3. Alla förbättringar man gör på husbilsekipaget är oftast nödvändigt o borde funnits där från början, irriterande att man ska köpa/göra eftermontering ;-/ Vi fick komplettera med luftfjädring fram ;-/ Man blir nöjd dock, då det verkligen blir en förbättring!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, men det har väl att göra med att priset på bilen är pressat så mycket som möjligt, men det borde ha varit dessa fjäderben som standard.

   Radera
 4. Hej, vi har nu läst alla "gamla" inlägg om Alonso. Han är ju lika söt som vår Chivas men som valp lite mörkare. Vi trodde också att Chivas skulle vara mörkare för första valpbilden visade en mörkbrun valp. Troligen blir vår hund ljusare än vad han är idag för hans underpäls visar tecken på det. Nästa vecka är det dax för veterinärbesök för att han så småningom ska få sitt pass. Bättre ras kan man nog inte få!

  SvaraRadera
 5. Det ser ut att vara en fiffig och praktisk lösning med positionsljus på släpet. Nya fjäderben brukar kännas på direkten, speciellt när man passerar broskarvar.

  SvaraRadera